Sernik jogurtowy
Czas przygotowania - 1 godz.
Sernik to ciasto znane i lubiane na całym świecie - nie tylko w Polsce. Istnieje tyle jego odmian, ile rodzajów sera i, jak się okazuje, jogurtu! Zachęcamy do spróbowania szybkiego i nietrudnego przepisu na sernik z jogurtem greckim.
Składniki:
- 200 g chudego białego sera
- 200 g jogurtu greckiego
- 2 jajka (żółtka oddzielone od białek)
- 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku bez cukru
- 3 łyżki miodu lub słodkiego syropu naturalnego, np. klonowego
Przygotowanie: Mielimy ser, ucieramy z syropem, żółtkami i jogurtem na gładką masę. Delikatnie mieszamy z budyniem. Ubijamy białka i dodajemy je do masy serowo-jogurtowej, delikatnie mieszając. Przelewamy masę do keksówki wysmarowanej masłem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40-45 min. Po wyjęciu można udekorować ciasto ulubioną polewą i posypać skórką pomarańczową.
Użyte produkty: