Sernik jogurtowy

Sernik jogurtowy

Czas przygotowania - 1 godz.

Sernik to ciasto znane i lubiane na całym świecie - nie tylko w Polsce. Istnieje tyle jego odmian, ile rodzajów sera i, jak się okazuje, jogurtu! Zachęcamy do spróbowania szybkiego i nietrudnego przepisu na sernik z jogurtem greckim.

Składniki:

  • 200 g chudego białego sera
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 2 jajka (żółtka oddzielone od białek)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku bez cukru
  • 3 łyżki miodu lub słodkiego syropu naturalnego, np. klonowego

Przygotowanie: Mielimy ser, ucieramy z syropem, żółtkami i jogurtem na gładką masę. Delikatnie mieszamy z budyniem. Ubijamy białka i dodajemy je do masy serowo-jogurtowej, delikatnie mieszając. Przelewamy masę do keksówki wysmarowanej masłem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40-45 min. Po wyjęciu można udekorować ciasto ulubioną polewą i posypać skórką pomarańczową.

Użyte produkty: