Pita gyros - zrób to sam!
Pita gyros - zrób to sam!
Pita gyros - zrób to sam!

Pita gyros - zrób to sam!

Czas przygotowania - 30-40 min

Pita z gyrosem w wydaniu domowym? Dlaczego nie! Zwłaszcza w okresie jesiennej szarugi warto sobie pozwolić na chwilę kulinarnego szaleństwa i zaproponować domownikom ten grecki klasyk.

Składniki:

  • chlebki pita
  • mrożone mięso na gyros
  • jogurt grecki
  • ogórek
  • przyprawa do dzadzików
  • cebula (najlepiej czerwona)
  • pomidor
  • ziemniaki (lub gotowe frytki)
  • olej do smażenia frytek
  • oliwa
  • sól, pieprz, musztarda, keczup (zgodnie z upodobaniem)
  • dodatkowo: arkusze papieru do pieczenia lub folii aluminiowej

Przygotowanie: Przygotowujemy sos dzadziki: ogórek myjemy, obieramy i trzemy na tarce z dużymi oczkami. Solimy i przekładamy na sito, żeby odciekł nadmiar wody. Po kilku minutach dobrze odciskamy i mieszamy w misce z jogurtem i przyprawą do dzadzików. Skrapiamy oliwą z pierwszego tłoczenia i odstawiamy. Pomidora i cebulę myjemy. Pomidora kroimy w ósemki, cebulę w piórka. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Jeśli mamy mrożone frytki, postępujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu; jeśli chcemy je przyrządzić samodzielnie - obieramy ziemniaki, kroimy w grubsze słupki i smażymy w oleju do smażenia. Mięso na gyros i chlebki pita przygotowujemy w piekarniku zgodnie z instrukcjami na opakowaniach. Kiedy będą już gotowe, na papier śniadaniowy/papier do pieczenia wykładamy gorącą pitę i rozsmarowujemy na niej dzadziki. Na to kładziemy gorące mięso i smażone ziemniaki/frytki. Na wierzch dajemy pomidory i cebulę. Można też dodać inne dodatki - wszystko zależy od Państwa inwencji! Zwijamy pitę w następujący sposób: kładziemy arkusz folii z pitą na otwartej dłoni i "zamykamy" ją palcami, drugą ręką zawijając jeden brzeg pity pod drugi tak, aby powstała niby-tubka. Owijamy tym samym niemal 3/4 pity folią aluminiową, skręcając ją na dole, żeby rulon trzymał formę, a zawartość nie wyciekła. Smacznego!