Ach, karczochy!

Ach, karczochy!

Czas przygotowania - 50 min

Znakomita propozycja na lunch lub kolację: karczochy zapiekane z kiefalotiri

Składniki:

  • 8 karczochów
  • sok z 1 cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • ½ szklanki świeżo startego sera kiefalotiri
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie: Zagotowujemy 3 l wody z sokiem z 1 cytryny, wrzucamy do niej karczochy, obciążamy talerzykiem () i gotujemy ok. 35 min – do miękkości. Odcedzamy karczochy i przekładamy do naczynia żaroodpornego natłuszczonego 2 łyżkami oliwy. Warzywa polewamy pozostałą oliwą, solimy, oprószamy pieprzem i posypujemy serem. Wstawiamy naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekamy 5-8 min. Gdy ser lekko się zrumieni, podajemy. Danie smakuje wybornie z bagietką i schłodzonym białym winem.