Ach, karczochy!
Czas przygotowania - 50 min
Znakomita propozycja na lunch lub kolację: karczochy zapiekane z kiefalotiri
Składniki:
- 8 karczochów
- sok z 1 cytryny
- 4 łyżki oliwy
- ½ szklanki świeżo startego sera kiefalotiri
- sól
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie: Zagotowujemy 3 l wody z sokiem z 1 cytryny, wrzucamy do niej karczochy, obciążamy talerzykiem () i gotujemy ok. 35 min – do miękkości. Odcedzamy karczochy i przekładamy do naczynia żaroodpornego natłuszczonego 2 łyżkami oliwy. Warzywa polewamy pozostałą oliwą, solimy, oprószamy pieprzem i posypujemy serem. Wstawiamy naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekamy 5-8 min. Gdy ser lekko się zrumieni, podajemy. Danie smakuje wybornie z bagietką i schłodzonym białym winem.