Z czym jeść okrę?
Czas przygotowania - 45 min + 1 godz. namaczania
Okra, czyli po grecku "bamies", to mało znane u nas warzywo, a szkoda, bo jest bardzo smaczne i bogate w składniki odżywcze. W naszej ofercie mamy okrę mrożoną oraz okrę w puszce w sosie pomidorowym.
Okra w pomidorach
- 500 g okry
- 1 duża cebula
- 4 świeże pomidory lub 1 puszka pomidorów
- ½ filiżanki oliwy
- posiekana natka pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- ocet winny
Okrę czyścimy, płuczemy i odcinamy koniuszki (charakterystyczne „czapeczki”). Moczymy okrę przez około godzinę w wodzie z dodatkiem 1 łyżki soli i 2-3 łyżek octu winnego. W sporym garnku podsmażamy na oliwie pokrojoną drobno cebulę, a chwilę później dodajemy posiekany czosnek. Następnie na patelnię wrzucamy okrę, pomidory starte na tarce (lub pomidory z puszki), posiekaną natkę pietruszki i nieco wody. Potrawę doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień. Okrę dusimy pod przykryciem ok. 30 min. Pod koniec duszenia doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Można je także posypać pokruszoną fetą. Danie idealnie smakuje ze świeżym pieczywem i schłodzoną retsiną.