Z czym jeść okrę?
Z czym jeść okrę?
Z czym jeść okrę?

Z czym jeść okrę?

Czas przygotowania - 45 min + 1 godz. namaczania

Okra, czyli po grecku "bamies", to mało znane u nas warzywo, a szkoda, bo jest bardzo smaczne i bogate w składniki odżywcze. W naszej ofercie mamy okrę mrożoną oraz okrę w puszce w sosie pomidorowym.

Okra w pomidorach

  • 500 g okry
  • 1 duża cebula
  • 4 świeże pomidory lub 1 puszka pomidorów
  • ½ filiżanki oliwy
  • posiekana natka pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • ocet winny

Okrę czyścimy, płuczemy i odcinamy koniuszki (charakterystyczne „czapeczki”). Moczymy okrę przez około godzinę w wodzie z dodatkiem 1 łyżki soli i 2-3 łyżek octu winnego. W sporym garnku podsmażamy na oliwie pokrojoną drobno cebulę, a chwilę później dodajemy posiekany czosnek. Następnie na patelnię wrzucamy okrę, pomidory starte na tarce (lub pomidory z puszki), posiekaną natkę pietruszki i nieco wody. Potrawę doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień. Okrę dusimy pod przykryciem ok. 30 min. Pod koniec duszenia doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Można je także posypać pokruszoną fetą. Danie idealnie smakuje ze świeżym pieczywem i schłodzoną retsiną.