Sałatka Grecka - w Grecji to sałatka wiejska
Czas przygotowania - 20 min
Wszyscy znamy ten smak: słodkie pomidory, chrupiące ogórki, aromatyczne oliwki i słona feta. Sałatka grecka to znak rozpoznawczy greckiej kuchni. Występuje w wielu wariantach - dodawana jest do niej papryka, kapary, rozmaite mieszanki ziół - ale baza pozostaje ta sama. W Grecji nazywana jest sałatką wiejską, bo w jej skład wchodzą warzywa uprawiane w ogródkach, oliwki i ser - czyli to, co na greckiej wsi zawsze jest pod ręką. Dziwić mogą niedbale, wydawałoby się, pokrojone pomidory czy cebula, o zgrozo! w plasterkach, a nie pokrojona w obowiązkową w Polsce drobną kostkę. Feta także dodawana jest w grubych plastrach, które następnie kruszy się widelcem przy nakładaniu sałatki. W "Iliadzie" dostaną Państwo najwyższej jakości ser feta, oliwę z pierwszego tłoczenia, ocet balsamiczny oraz mieszankę przypraw do sałatki greckiej.